Odla aprikos i Sverige – ljuvlig frukt och underbar blomsterprakt

Aprikosen har sitt ursprung i Kina. Bilden från en odling i Liaoningprovinsen.

Aprikosen är en stenfrukt som vi svenskar tidigare nästan uteslutande mött i torkad form i livsmedelsbutiken. Nu finns den också färsk, men det är en mycket tidigt plockad frukt som transporterats ett gott stycke. Så behöver det inte vara. Åke Truedsson har lyckats odla aprikoser i Sverige med viss framgång. Här delar han med sig av tankar och handfasta tips. ”Närodlad aprikos är överlägsen den du hittar i butiken”, säger Åke Truedsson.

Att kunna skörda trädmogna aprikoser och njuta av dessa är en för mig en nästan gudomlig upplevelse. Dessutom är denna frukt mycket nyttig. Nu skiljer smaken sig mellan olika namnsorter från surt till sött. Alla är inte lika goda, men jämfört med butikernas utbud av aprikoser, som ofta skördats alldeles för omogna, så är det stor skillnad. Av denna anlednin…

Vill du läsa mer?

Skaffa en prenumeration för att låsa upp hela artikeln.

Bli prenumerant

Har du redan ett konto?

Trädgårdsodlaren och författaren Philipp Weiss menar att hasselnöten är framtidens supermat. Genom att odla fler hasselbuskar i Sverige kan vi få näringsrika nötter, minska importberoendet och skapa mer hållbara ekosystem.